"Disse elevene er jo ikke utfordrende fordi de i utgangspunktet vil det, men det er jo fordi de har utfordringer" Lærere og PP-rådgivere sine perspektiver på arbeidet med å tilrettelegge for elever med utfordrende atferd på ungdomstrinnet
Abstract
Dette masterprosjektet har hatt som formål å undersøke hvilke perspektiver lærere og PP-rådgivere har på arbeidet med å tilrettelegge for elever med utfordrende atferd på ungdomstrinnet. Problemstillingen har blitt berørt gjennom hvordan de to valgte informantgruppene forstår utfordrende atferd, hva de vektlegger når de skal tilrettelegge og opplevelser av samarbeidet dem imellom. Forskningsspørsmålene, som har vært utgangspunkt for intervju med to lærere og to PP-rådgivere, er følgende:
- Hvilken forståelse har lærere og PP-rådgivere av fenomenet utfordrende atferd?- Hva vektlegger lærere og PP-rådgivere når de skal tilrettelegge for elever med utfordrende atferd på ungdomstrinnet?- Hvordan opplever lærere og PP-rådgivere samarbeidet rundt tilrettelegging for elever med utfordrende atferd på ungdomstrinnet?
Analyse av datamateriale fra fire kvalitative intervju, viser både ulike og flere av de samme perspektivene. Samtlige informanter hadde en tilnærming til utfordrende atferd som noe mer enn iboende egenskaper hos eleven. De var opptatt av hvordan skolemiljøet påvirker elevenes atferd, og mulighetene som ligger i helhetlig tilrettelegging. I et helhetlig perspektiv er blant annet undervisning gjenstand for drøfting.
PP-rådgiverne ga uttrykk for at deres rolle er å bidra til å skape forandring, blant annet i form av drøftinger av elev- og læringssyn med skolepersonalet. De uttrykte samtidig at de ikke er nær nok eleven til å komme like «tett på» som læreren. Lærerens rolle er i større grad å skape forandringen som skjer i klasserommet og å bygge relasjoner med elevene. Begge informantgruppene nevnte at ressursutfordringer står i veien for å kunne tilrettelegge på best mulig måte. En utfordring i PP-tjenesten er at mye tid går til sakkyndighetsarbeid, som gjør det vanskelig å prioritere kompetanse- og organisasjonsutvikling. Lærerne opplevde å ha en begrenset skoleøkonomi, som står i veien for nok voksenressurser og muligheten til å være fleksible i tilrettelegging.
Samlet sett har både læreren og PP-rådgiveren viktige roller i tilretteleggingen, men endringer i systemet må til for at samarbeidet skal fungere best mulig. Ny opplæringslov, som trer i kraft i 2024, gir håp om at elever med utfordrende atferd skal bli tatt mer på alvor, og det på et tidligere tidspunkt.