Lekens og spillets magi i undervisningens verden - en kvalitativ studie om motivasjon gjennom spill og lek i skolen
Description
Full text not available
Abstract
Sammendrag:
Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020 (LK20) vier økt oppmerksomhet på lek i undervisningen, sammenlignet med den tidligere læreplanen (LK06). Fokuset på lek avtar imidlertid jo eldre elevene blir. Samtidig viser forskning at elevenes motivasjon på skolen synker med alderen. Jeg ønsket derfor å undersøke hvordan et lek- og spillbasert opplegg kan virke motiverende for elever som ikke er på de aller minste trinnene. På bakgrunn av dette utformet jeg et undervisningsopplegg på 9 undervisningstimer som går over én uke for elever på 4. trinn. Problemstillingen i oppgaven er: «Hvordan kan lek- og spillbasert undervisning motivere elever på 4. trinn?». For å besvare problemstillingen utformet jeg tre følgende forskningsspørsmål: 1) Hvordan kan de lekbaserte elementene i opplegget virke motiverende? 2) Hvordan kan spill-elementene i opplegget virke motiverende? 3) På hvilke måter kan opplevelse av mestring gjennom opplegget virke motiverende?
Problemstillingen ble undersøkt gjennom en kvalitativ tilnærming. For å samle inn data benyttet jeg observasjon, intervju og elevlogg. Undersøkelsen ble gjennomført i én 4-klasse med 22 elever.
Studien viser at bruk av lek- og spillbasert undervisning er noe elever liker og motiveres av, selv når de er på 4. trinn. Leken må imidlertid tilpasses elevenes alder. Studien viser at det er viktig for elever på 4. trinn at leken omhandler noe som angår dem og som har spenningsmomenter i seg. Videre har det stor betydning at oppgavene er meningsfulle for elevene. At klassen jobber sammen mot et felles mål, gjør at de får felles opplevelser som bidrar til følelse av tilhørighet. Dette kan bidra til å motivere elever. Inkorporering av spill-elementer fra escape room-spillet, ga undervisningen stor variasjon. Samtidig ga det elevene andre typer utfordringer enn de vanligvis får. Dette gjorde at flere elever hadde forutsetninger for å mestre oppgaver, og å føle seg kompetente. Disse momentene kan gi følelser hos elevene som gir dem indre motivasjon til å gjøre skolearbeid.