I spennet mellom didaktiske muligheter og elevorientering: Fire ungdomsskolelæreres refleksjoner om skjønnlitteraturens plass i norskfagets brede fagopplæring
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker fire norsklæreres litteraturdidaktiske refleksjon, særlig med henblikk på dannings- og literacy-perspektiver. Disse to rammene blir i oppgavenbetraktet som mulige fagdidaktiske rammer som tilbyr faglige begrunnelser og resonnementer knyttet til egen klasseromspraksis og når det gjelder litteraturundervisningen.
Analysen, som støttes av tidligere forskning, viser at tre av fire norsklærere ikke resonnerer innenfor tradisjonelle fagdidaktiske rammer. I disse tre lærernes diskurs erstattes defagdidaktiske rammene med en problemdiskurs som handler om elevmotivasjon, leseutholdenhet og teknologisk innflytelse. Bare én av lærerne viser en tydelig danningsrettet tilnærming, mens de andre synes å styres av personlig interesse og elevengasjement, uten klare didaktiske forankringer. Dette reiser spørsmål om betydningen av didaktisk refleksjon innenfor en tydelig fagdidaktisk ramme og implikasjonene av mangel på slik refleksjon.
Studiens konklusjon fremhever hvordan fraværet av refleksjon innen en definert fagdidaktisk ramme potensielt kan svekke norskundervisningens kvalitet og effektivitet. Oppgaven viser atdet mest hensiktsmessige er en balansert tilnærming hvor både literacy- og danningsperspektiver er integrert for å fremme en helhetlig pedagogisk praksis. Likevel påpeker funnene at det kan være betydelige fordeler knyttet til et fokusert engasjement i énfagdidaktisk ramme, fremfor ingen. Å støtte undervisningen på en fagdidaktisk ramme kan gi positive utfall som ikke nødvendigvis oppnås ved et fravær av fagdidaktiske overveielser. Dermed understreker oppgaven betydningen av å forankre norskundervisningen i en fagdidaktisk kontekst, hvor en balansert tilnærming spesielt kan sikre litteraturundervisningens relevans og understøtte elevens kritiske tenking og personlige utvikling.
Nøkkelord: litteraturdidaktikk, danning, literacy, fagdidaktiske rammer, pedagogisk praksis