Unge med cerebral parese og deres opplevelser med klatring - en kvalitativ studie om unge med cerebral parese og deres opplevelser i forbindelse med klatring
Abstract
Sammendrag
Formål: Masterprosjektets formål har vært å belyse hvordan unge med cerebral parese opplever klatring som aktivitet. Det har vært ønskelig å oppnå en bred forståelse rundt temaet. Hensikten har også vært å påvirke klatretilbudet i lokalsamfunnet, i Kristiansund og omegn. Problemstillingen er: Hvordan opplever unge med cerebral parese klatring som aktivitet, etter å ha deltatt i et fireukers klatreprosjekt?
Teori: Fenomenologien utgjør det teoretiske rammeverket for masterprosjektet, som indikerer at individets erfaring og persepsjon står sentralt i vår forståelse og tolkning av fenomener.
Metode: Metodologien er hovedsakelig basert på en fenomenologisk tilnærming. Den er også inspirert av aksjonsforskning. Tre gutter i alderen 10-20 år deltok i et fireukers klatreprosjekt. Deltakende observasjon og individuelle semistrukturerte intervju ble brukt til å samle inn data.
Funn: Prosjektets funn indikerer at unge med cerebral parese opplever klatring på flere måter. De opplever kroppslig tilstedeværelse, og at aktiviteten er erfaringsbasert og sosial. Videre opplever de å legge merke til egen kropp, å lære nye bevegelser, at hode og kropp henger sammen, og de opplever at klatring er å klatre med den kroppen en er og har.
Konklusjon: Unge med cerebral parese opplever klatring som en aktivitet hvor det er mulig å bli kjent med, og utvikle seg selv. Klatring innebærer opplevelser som involverer eksistensiell tilstedeværelse, læring, selvoppdagelse og sosialisering.
Prosjektfølger: Et paragruppetilbud i klatring ble etablert etter klatreprosjektet.
Nøkkelord: Cerebral parese, klatring, opplevelser, fenomenologi, ungdomAntall ord: 24706