Relasjonens betydning i oppfølging av ungdommer med overvekt og fedme - Noen ungdommers erfaringer med oppfølging av overvekt og fedme i primærhelsetjenesten. En kvalitativ studie.
Abstract
Tittel: Relasjonens betydning i oppfølging av ungdommer med overvekt og fedme - Noen ungdommers erfaringer med oppfølging av overvekt og fedme i primærhelsetjenesten. En kvalitativ studie.
Bakgrunn: Helseutfordringer knyttet til overvekt og fedme øker blant barn såvel som ellers i befolkningen, og har betydelige konsekvenser for både samfunnet og enkeltindividet. Det er bred enighet om at overvekt og fedme hos barn og unge byr på flere utfordringer ved oppfølging i helsevesenet. Likevel er det få studier som adresserer deres egne erfaringer med oppfølging for overvekt og fedme i primærhelsetjenesten. Bakgrunnen for studien er knyttet til kunnskapshullet angående erfaringer med slik oppfølging, samt eget ønske om økt kunnskap i møte med denne målgruppen.
Hensikt: Studien har til hensikt å belyse noen ungdommers erfaringer fra å motta oppfølging for overvekt eller fedme i primærhelsetjenesten.
Metode: Det er benyttet kvalitativ metode hvor det empiriske datamaterialet består av semistrukturerte intervju med fem ungdommer i alderen 14 - 21 år. Råmaterialet er analysert med inspirasjon fra refleksiv tematisk analyse.
Funn: Funnene viser at sosiokulturelle idealer bidrar til at overvekt og fedme er et sensitivt tema å snakke om med helsepersonell. Fravær av medbestemmelse og brukermedvirkning utpekte seg som et sentralt funn, samt et viktig aspekt i ungdommenes oppfølging. Manglende forståelse for deltakernes vektutfordringer og kompleksiteten rundt dette viser seg å være en kilde til svekket motivasjon for livsstilsendringer. Funnene viser samtidig at gruppetreningstilbud kan være støttende og føre til styrket motivasjon. Ungdommenes relasjonelle tilhørighet i oppfølgingen ser ut til å være avgjørende for hvordan oppfølgingen oppleves, samt for å opprettholde motivasjon for livsstilsendringer.
Konklusjon: Overordnet tydeliggjør funnene viktigheten av å ivareta ungdommers relasjonelle trygghet, samt deres grunnleggende psykologiske behov for å kunne styrke motivasjonen for oppfølging og påfølgende livsstilsendringer. Funnene antyder at det er behov for større fokus på relasjonelt arbeid i møter med barn og ungdom med overvekt og fedme.