Å være frisk som kronisk syk En kvalitativ studie om ungdommers opplevelse av å leve med astma og ta ansvar for egen sykdom
Abstract
SAMMENDRAGBakgrunn: Globalt er astma en av de vanligste sykdommene blant unge, og forskning viser at ungdomstiden og overgangsfasen er en krevende tid for ungdom med kronisk sykdom. Det er få studier som har utforsket helsekompetanse hos ungdom med astma i denne overgangsperioden.
Formålet med oppgaven: Denne oppgaven utforsker hvordan ungdom med astma forholder seg til sykdommen sin og hvilke refleksjoner de har rundt det å skulle ta et økende ansvar for egen sykdom i takt med at de blir eldre. Målet med studien er å belyse ungdommenes utfordringer slik at helsepersonell bedre kan ivareta ungdommenes behov.
Metode: Denne studien har et kvalitativt design og inkluderer individuelle semi-strukturerte intervjuer av åtte ungdommer som har astma i alderen 12-15 år. Datainnsamlingen har foregått på et mestringssenter og datamaterialet er analysert med refleksiv tematisk analyse.
Resultat: Analysen resulterte i tre temaer: «Jeg vil si jeg er frisk, men...», «Med og uten mamma og pappa» og «Å forstå og bli forstått». Ungdommene føler seg ikke så annerledes enn jevnaldrende, men bevisst på andres oppfatninger om dem og deres sykdom. Gjennom erfaring har de lært seg strategier for sykdomshåndtering, og i møte med helsepersonell er foreldrene en viktig støtte. Ungdommene har tro på at de skal klare å ta et mer selvstendig ansvar, men føler seg usikre i møte med leger. De understreker viktigheten av å bli å bli sett og hørt som den de er.
Oppsummering: Studien fremhever betydningen av hvordan helsepersonell kommuniserer helseinformasjon til ungdom, og hvordan helsepersonell engasjerer seg med dem. Det er et behov for mer forskning på helsekompetanse hos ungdom med kronisk sykdom, og utvikling av effektive retningslinjer fra barne- til voksenhelsetjeneste.
Stikkord: Ungdom, astma, overgang, helsekompetanse, selvbehandling. Antall ord: 15723