“Jeg må ikke falle” - En kvalitativ studie om kvinner med osteoporose og lavenergibrudd sine erfaringer med hverdagsliv, fysisk aktivitet og trening
Abstract
Bakgrunn: Osteoporose rammer flest kvinner og lavenergibrudd er en vanlig konsekvens. Brudd kan føre til fysiske begrensninger som smerter og utfordringer med dagligdagse aktiviteter. Trening og fysisk aktivitet er et av de viktigste ikke-farmakologiske tiltakene som kan bidra til å styrke benhelse og forebygge nye fall og brudd. Få studier har undersøkt kvinner med osteoporose og lavenergibrudd sine erfaringer knyttet til fysisk aktivitet og trening.
Formål: Hensikten med studien er å undersøke postmenopausale kvinner med osteoporose og lavenergibrudd sine erfaringer med hverdagsliv, fysisk aktivitet og trening. Vi håper oppgaven kan bidra med nye perspektiver på veien til økt forståelse av pasientgruppen.
Metode: Det er gjennomført kvalitativ studie med semistrukturert dybdeintervju. Vi intervjuet fem kvinner med osteoporose og lavenergibrudd. Datamaterialet ble analysert etter inspirasjon fra Braun og Clarks tematiske analyse.
Resultater: Samtlige av kvinnene var bekymret for nye brudd, grunnet påfølgende smerter eller tap av selvstendighet. Enkelte hadde lagt til eller fjernet aktiviteter etter å ha fått diagnosen, og tok forhåndsregler i hverdagen for å redusere bruddrisiko. Fysisk aktivitet og trening var en viktig del av kvinnene sitt hverdagsliv. Helsepersonell ble ansett som viktig for en følelse av trygghet i hverdagen med diagnosen. Resultatene drøftes i lys av Common sense modellen (CSM).
Konklusjon: Funn fra studien tyder på at kvinner med osteoporose og tidligere lavenergibrudd sin hverdag, er preget av bekymring for fall og påfølgende brudd. Kvinnene benyttet seg av ulike mestringsstrategier med bakgrunn i egne erfaringer og bekymringer knyttet til sykdommen. Frustrasjon rundt å ikke kunne trene som før var utbredt blant kvinnene, og fysioterapeuter kan gi økt trygghet knyttet til fysisk aktivitet og trening.
Antall ord: 19 165 Nøkkelord: Osteoporose, lavenergibrudd, fysisk aktivitet, trening