Kroppsforståelse i Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinjer - En tekstanalyse
Abstract
SAMMENDRAGI denne oppgaven presenterer vi en tekstanalyse av alle nasjonale faglige retningslinjer for Helse- og omsorgstjenestene utarbeidet av Helsedirektoratet. Gjennom en systematisk analyse av hvordan begrepet “kropp” brukes og forstås i disse retningslinjene basert på både kvalitativ og kvantitativ metode, søker studien å avdekke hvilke kroppsforståelser som ligger til grunn for retningslinjene. I tillegg vil vi diskutere hvordan disse potensielt kan påvirke både Helse- og omsorgstjenestene og befolkningen syn på kropp.
Helsedirektoratets retningslinjer har i den senere tid blitt kritisert for manglende overholdelse av internasjonale kvalitetsstandarder for retningslinjers troverdighet. Dette gjør at vår oppgave er tidsaktuell og bidrar til diskusjonen om retningslinjenes kunnskapsgrunnlag.
Oppgavens teoretiske utgangspunkt er at språk ikke bare er et middel for kommunikasjon, men også en grunnleggende måte å konstruere og forstå verden på, og oppgaven er således teoretisk forankret i sosialsemiotikken og sosialkonstruktivismen.
Resultatene av analysen viser at Helsedirektoratets retningslinjer i hovedsak fremmer en objektiv og målbar kroppsforståelse. I diskusjonen av våre resultater anvender vi kroppsteorier og viser for eksempel til at en slik kroppsforståelse kan bidra til å opprettholde et skille mellom kropp og sinn. Språkbruk som fokuserer på målbare faktorer som vekt og fysiske parametere, kan potensielt forme og begrense individets perspektiv på egen kropp og helse og i noen tilfeller bidra til at helseproblemer opprettholdes og/eller forsterkes gjennom språket som blir brukt av helsepersonell i møte med pasienter.
Nøkkelord: Kroppsteori, kroppsforståelse, makt, tekstanalyse, retningslinjer, Helsedirektoratet, helsevesenet