Personer med hjerte- og karsykdom sine erfaringer med deltakelse på hjerterehabilitering fase 2
Abstract
Bakgrunn: Forekomsten av hjerte- og karsykdom øker nasjonalt og medfører betydelige samfunnskostnader. Hjerterehabilitering er et veldokumentert sekundærforebyggende tiltak som forbedrer livskvalitet, reduserer risikoen for nye kardiovaskulære hendelser, og senker dødeligheten knyttet til hjerte- og karsykdom. Likevel er det ulike og mangelfulle tilbud på norske sykehus, og det foreligger ingen nasjonal standard og retningslinjer for hjerterehabilitering.
Formål: Å få økt kunnskap om pasienter med hjerte- og karsykdom sin erfaring med deltakelse på hjerterehabilitering fase 2.
Metode: En kvalitativ studie med semistrukturerte intervju av 8 deltakere ved to ulike sykehus som hadde gjennomført hjerterehabilitering fase 2. Data ble samlet inn mellom oktober til desember 2023, analysert ved hjelp av tematisk analyse av Braun og Clarke.
Resultat: De tre temaene ble identifisert i analysen er i) Et behov for å føle seg trygg, ii) Et spark i riktig retning, og iii) Å stå på egne ben. Deltakerne opplevde ventetiden før de var på hjerterehabilitering som usikker, men at selve hjerterehabiliteringen ga dem den tryggheten de hadde behov for. Deltakerne erfarte at hjerterehabiliteringen ga dem økt motivasjon, og gjorde det lettere for dem å komme i gang med nye vaner og rutiner. Deltakerne hadde en følelse av å være overlatt til seg selv etter hjerterehabiliteringen, men erfarte samtidig at de følte seg bedre rustet til å håndtere og mestre hverdagen som hjertesyk.
Konklusjon: Deltakernes erfaringer viser at hjerterehabilitering er et hensiktsmessig tilbud til pasienter med hjerte- og karsykdom. Resultatene viser at hjerterehabilitering kan bidra til økt motivasjon, bevissthet, kunnskap og mestring knyttet til egen hjertesykdom. Studien belyser behovet for nasjonale retningslinjer for hjerterehabilitering, og pakkeforløp for hjerte- og karsykdom. Studien gir et innblikk i deltakernes erfaringer, men vil likevel ikke kunne gi en fullstendig forståelse av temaet. For å kunne gjøre dette trengs det mer forskning på flere perspektiver.
Nøkkelord: hjerterehabilitering, hjerte- og karsykdom, sykdomsforebyggende tiltak, empowerment, helsekompetanse