Master eller ikke master - et valg for helsesykepleierstudenter En kvalitativ studie om helsesykepleierstudenters erfaringer med sitt eget studie og hvilke faktorer som er involvert i valget om å fullføre masterutdanning
Abstract
SAMMENDRAGStudiens hensikt og problemstillinger: Studiens hensikt var å bidra med innsikt i helsesykepleierstudenters opplevelse av sitt eget studie. Følgende problemstillinger blir besvart i studien: “Hvilke faktorer er involvert i valget om helsesykepleierstudenter fullfører masterutdanning?” og "Hvordan erfarer helsesykepleierstudenter studiet i forhold til sine forventninger, etter at revidert forskrift for helsesykepleierutdanning trådte i kraft?"
Metode: Kvalitativ metode med individuelle semistrukturerte intervjuer, med ni helsesykepleierstudenter. Det ble anvendt to ulike analysemetoder på problemstillingene: Teoridrevet innholdsanalyse, med teori om planlagt atferd som teoretisk referanseramme under datainnsamling og analyse, og systematisk tekstkondensering.
Resultat: Helsesykepleierstudentene i studien beskrev valget om å fullføre masterutdanning med en ambivalens. På den ene siden opplevde informantene en rekke faktorer som peker mot at de ikke burde fullføre. På den andre siden beskrev de en sterk indre motivasjon om å løfte profesjonen opp på masternivå. Studentene har erfart at studiet ikke har møtt forventningene deres, som begrunnes i studiets innhold og oppbygning. Studentenes erfaringer av studiet har forsterket studentenes ambivalens knyttet til valget om å fullføre masterutdanning.
Konklusjon: Forskning viser at masterutdannede sykepleiere kan utøve sikrere og bedre tjenester enn videreutdannede. Helsesykepleierstudentene i vår studie er motiverte for å fullføre masterutdanning, men trekker fram utdanningsinstitusjoner og kommunene som sentrale for at de velger å fullføre. Studien peker mot at dersom det er et mål med masterutdannede helsesykepleiere, bør kommunene og utdanningsinstitusjonene iverksette tiltak.
Nøkkelord: Helsesykepleierstudenter, forsknings- og metodefag, masterutdanning, kunnskapsbasert praksis