Gratis Skolemat i Videregående Skole fra Kantineansvarliges Perspektiv - En kvalitativ studie med fokus på bærekraft og sosiale ulikheter
Abstract
Bakgrunn: Gratis skolemat diskuteres i den norske politikken som et mulig tiltak forå adressere bærekraft og sosial ulikhet i helse, men det behøves mer konkretforskning på effektene av slike intervensjoner. I 2022 ble det innført gratis skolemåltidi Oslo kommunes videregående skoler. Kantineansvarlige for et slikt tilbud kaninneha relevant erfaring og innsikt som er nyttig for implementering av skolemat.
Hensikt: Undersøke hvordan tilbyderne av det gratis skolemåltidet oppfatter ogerfarer måltidets bærekraft og potensial for sosial utjevning.
Metode og utvalg: Studien har et kvalitativt forskningsdesign, hvor individuelle,semistrukturerte dybdeintervju ble gjennomført. Syv informanter med kantineansvardeltok i studien. Tematisk analyse ble brukt som metode for dataanalysering.Faktorer som påvirker skolemåltidets bærekraft og potensial for sosial utjevning blediskutert med Bronfenbrenners sosioøkologiske modell som bakgrunn.
Resultater: Det gratis skolemåltidet ble av informantene ansett som bærekraftig medhensyn til miljøavtrykk, men det var forbedringspotensial vedrørende bruk avøkologiske matvarer. Intervensjonen ble omtalt som vellykket som bidrag til å utjevnesosiale ulikheter i helse. Forbedret kosthold, sosialt miljø og læringsmiljø, samtredusert støynivå i kantina og klasserommet ble nevnt som fordeler ved tiltaket. Denøkonomiske tildelingen ble bemerket som for lav for å oppfylle oppgaven optimalt, dasunnere og mer varierte matvarer var for kostbare til å servere. For et vellykketskolemåltid må det balanseres mellom sunnhet og bærekraft på den ene siden, ogelevenes preferanser på den andre.
Konklusjon: Det kan være hensiktsmessig å tilby gratis skolemat som forebyggendehelsetiltak for befolkningen og økt bærekraft.
Stikkord: gratis skolemat; videregående skole; bærekraft; sosial utjevning; helse.