«Som en forlenget arm fra rehabiliteringsoppholdet» En kvalitativ studie om opplevelse og betydning av å bli tilbudt digitale samtaler for personer med Parkinsons sykdom
Description
Full text not available
Abstract
Sammendrag Bakgrunn: Parkinsons sykdom har en prevalens som øker med alderen, og antall sykdomstilfeller vil øke i tiden fremover. I primærhelsetjenesten brukes prioriterings-nøkkel for tildeling av fysioterapi som kan føre til noe ventetid for denne pasientgruppen. Det var derfor ønskelig å finne ut hvilke opplevelse og betydning digitale samtaler kunne ha for dem.
Problemstilling: Hvordan opplever personer med Parkinsons sykdom å få oppfølging via månedlige digitale samtaler, og hvilken betydning har samtalene hatt for dem?
Metode: Denne studien benyttet en kvalitativ metode hvor det ble gjennomført syv semistrukturerte individuelle intervju. Informantene ble rekruttert fra intervensjons-gruppen til RCT-studien; Mobile health technology, exercise adherence and optimal nutrition post rehabilitation among people with Parkinson´s Disease (mHEXANUT). Der hadde de blitt fulgt opp med månedlige digitale samtaler i seks måneder etter tverrfaglig rehabiliteringsopphold.
Resultat: Følgende hovedtema ble analysert frem: alene i fritt fall som viste lite informasjon og støtte ved diagnosetidspunkt. Så styrke seg på vei opp, hvor de selv tok tak for å tilegne seg mer kunnskap og oppsøkte fysiske møteplasser. Deretter fulgt over tid og støttet gjennom digitale samtaler. Og siste hovedtema, guidet til å bedre kunne håndtere sykdommen hvor informantene forteller at de fikk en bredere forståelse for sykdommen og hjelp til å utvikle strategier for å bedre leve med sykdommen.
Konklusjon: Studien antyder at digitale samtaler, som en del av oppfølgingen, kan ha positive innvirkninger når det kommer til det å håndtere Parkinsons sykdom. Det avdekkes også at dette er en pasientgruppe som har behov for mer oppfølging.
Antall ord: 21986 Nøkkelord: digitale samtaler, støtte, guidet, oppfølging