Langvarige refererte smerte under knenivå hos eldre med ryggsmerter
Abstract
Sammendrag
Bakgrunn: Ryggsmerter med refererte smerter under knenivå er assosiert med alvorligere symptomer og dårligere prognose sammenlignet med ryggsmerte alene. Til tross for dette er det begrenset forskning angående forekomsten av ryggsmerter med refererte smerter under knenivå blant eldre i primærhelsetjenesten. Det er usikkert om hvilke prognostiske faktorer som har sammenheng med langvarige refererte smerter under knenivå.
Formål: Å avdekke forekomsten av ryggsmerter med refererte smerter under knenivå ved baseline og ved tre måneders oppfølging. Å undersøke om det er sammenheng mellom smerteintensitet i rygg, forventinger til bedring målt ved inklusjon og langvarige refererte smerter under knenivå for personer som oppsøker primærhelsetjenesten med ryggsmerter.
Metode: En prospektiv kohortstudie bestående av personer ≥ 55 år som søker hjelp i primærhelsetjeneste for en ny episode av ryggsmerter (n=452). I denne studien ble data fra spørreskjema ved baseline og etter tre måneder brukt. Deskriptiv analyse ble utført for å avdekke forekomsten av refererte smerter under knenivå ved inklusjon og langvarige refererte smerter under knenivå (tre måneder). Binær logistisk regresjonsanalyse ble brukt for å avdekke om smerteintensitet målt med numeric rating scale (NRS) og forventninger til bedring målt med 5-punkt Likert skala hadde en sammenheng med ryggsmerter med langvarige refererte smerter under knenivå. Resultatene presenteres med odds ratio (OR) og 95% konfidensintervall (KI).
Resultater: Ved baseline hadde 31% av deltagerne ryggsmerter med refererte smerter under knenivå. Av totalutvalget ved inklusjon hadde 12% ryggsmerter med langvarige refererte smerter under knenivå ved tre måneder. Smerteintensitet i rygg målt med NRS viste ikke en signifikant sammenheng med forekomsten av ryggsmerter med langvarige refererte smerter under knenivå. Forventinger til bedring (jeg er mye bedre) viste en signifikant sammenheng i ujustert 3.36 (1.11-10.25) og justert analyse 3.25 (1.05-10.17).
Konklusjon: Denne studien bidrar til økt forståelse angående forekomsten av refererte smerter under knenivå ved inklusjon, og ved tre måneders oppfølging for dem som tar kontakt med primærhelsetjenesten for en ny episode med ryggsmerter. Forventinger til bedring viste en sammenheng med ryggsmerter med langvarige refererte smerter under knenivå. Dette understreker betydningen av å vurdere pasientens forventninger til bedring i en nyoppstått ryggsmerte i primærhelsetjenesten, på lik linje med tilnærminger som er anbefalt i kliniske retningslinjer for ryggsmerter. Resultatene må tolkes med forsiktighet på grunn av at utvalget består av få deltagere.