Småbarns motstand mot barnehagens regler - En kvalitativ studie om barnehagelærerens opplevelser i møte med småbarns motstand
Abstract
Dette prosjektet er en kvalitativ undersøkelse som tar for seg temaet småbarns motstand mot barnehagens regler. Det har blitt gjennomført 6 semistrukturerte intervjuer som har omhandlet barnehagelærere sine individuelle opplevelser i dette møte med småbarns motstand. Problemstillingen er “Hvilke opplevelser har barnehagelærerne i møte med småbarns motstand mot barnehagens regler?”.
Prosjektet har en hermeneutisk-fenomenologisk og sosialkonstruksjonistisk tilnærming. Teorigrunnlaget for prosjektet har vært Berit Bae, Solveig Østrem, Anne-Lise Løvlie Schibbye og Elisabeth Løvlie sine tilnærminger til barnet som subjekt, Michel Foucaults tenking om maktutøvelse, disiplinering, subjektivering og motstand slik jeg ser de relevant i barnehagesammenheng, samt Harald Grimen og Anders Molander sin forståelse av epistemisk- og strukturell skjønnsutøvelse.
Med utgangspunkt i et bredt og mangfoldig forskingsfelt på temaet, samt et endret barnesyn der barn blir sett på som subjekter, har det vært interessant å undersøke hvordan dagens barnehagelærere arbeider i praksis med dette som kunnskapsgrunnlag.
Prosjektets funn viser at barnehagelærerne ser på motstand som å teste grenser, og ser dette opp mot barns identitetsutvikling og å bygge robuste barn. Barnehagelærerne balanserer regelarbeidet mellom å opprettholde kontroll og orden, opprettholde rettferdighet, samt bruke skjønnsutøvelsen ut ifra om det er ettåringene eller toåringene. Barnehagelærerens strategier bar preg av å disiplinere barna i forsøk om at barna skulle vise en forventet atferd.