Farmakokinetisk variasjon og interaksjoner med cenobamat
Abstract
Sammendrag
Bakgrunn: Cenobamat er et nytt legemiddel som er godkjent for behandling av voksne pasienter med fokale refraktær epilepsi. Gjennom de kliniske studiene har cenobamat vist seg å være et effektivt og godt tolerert legemiddel. Utfordringen er at det ikke er tilstrekkelig kunnskap om cenobamat sin farmakokinetisk profil, samt mulige farmakokinetiske interaksjoner med andre antiepileptika. Målet med denne oppgaven var å studere hvordan oppstart med cenobamat ville påvirke andre antiepileptika som allerede er i bruk. I tillegg ble farmakokinetisk variasjon for cenobamat undersøkt.
Metode: Dataene som ble brukt i denne studien var retrospektive, kvantitative data, som ble hentet fra terapeutisk legemiddelmonitorering (TDM)-databasen ved laboratoriet på SSE. Dataene ble hentet basert på alle pasienter som startet behandling med cenobamat og hvor det ble sendt blodprøver til SSE i perioden 22.09.2022- 24.04.2024. Dataene ble bearbeidet og analysert ved hjelp av Excel og IBM SPSS. Studien var godkjent av regional forskningsetisk komité (REK).
Resultat: Totalt var det 93 pasienter som startet behandling med cenobamat, hvor det ble sendt blodprøve til laboratoriet på Spesialsykehuset for epilepsi. De fleste pasientene var voksne med gjennomsnittlig alder 34 år. Cenobamat ble brukt sammen med 16 ulike antiepileptika. Effekten av cenobamat på konsentrasjon/dose (C/D)-ratio til samtidig brukte antiepileptika ble studert for tilsammen 10 ulike antiepileptika, uavhengig av cenobamat dose. Cenobamat førte til signifikante endringer i C/D-ratio av desmetylklobazam (aktiv metabolitt av klobazam), hvor det var 224% økning. Lamotrigin, levetiracetam, topiramat og okskarbazepin har vist signifikant reduksjon i C/D-ratio etter oppstart med cenobamat, (reduksjon på henholdsvis 16%, 40%, 17% og 46%). Disse endringene i C/D-ratio var tydelige under cenobamat opptrapping. Det ble vist et lineært forhold mellom cenobamat dose og serumkonsentrasjon. Resultater viste intra- og inter-individuelle variasjoner i cenobamat C/D-ratio, hvor C/D-ratio har endret seg med en faktor på 26 mellom pasienter (0.05-1.34 µmol/L/mg), og faktor 4 innen samme pasient. Klobazam førte til 40% økning i cenobamat C/D-ratio, mens andre enzyminduserende legemidler eller valproat ikke førte til signifikante endringer.
Konklusjon: Denne studien avdekket en klinisk relevant gjensidig farmakokinetisk interaksjon mellom cenobamat og klobazam. Studien viste betydelige intra- og inter-individuelle farmakokinetiske variasjoner til cenobamat. Bruk av TDM kan bidra til individualisert og trygg cenobamat-behandling.