Hvordan bør sykepleiere møte pasienter med akutt smerte i akuttmottak? Et kunnskapsbasert undervisningsprogram for sykepleiere som jobber i akuttmottaket
Abstract
Sammendrag
TittelHvordan bør sykepleiere møte pasienter med akutt smerte i akuttmottak? Et kunnskapsbasert undervisningsprogram.
Prosjektets bakgrunnSmerte er en av de vanligste årsakene til at pasienter oppsøker akutt helsehjelp. Pasientene er i en sårbar situasjon der de er avhengig av sykepleierens kompetanse for å vurdere og behandle deres smerte tilfredsstillende. Forskning viser at smerte blir undervurdert og underbehandlet i akuttmottak. Studier indikerer at sykepleiere har varierende grad av kunnskap, og i noen tilfeller negative holdninger til akutt smerte.
Hensikt og problemstillingHensikten er å øke kunnskapen og kompetansen om akutt smerte blant sykepleiere i akuttmottaket. Det overordnede målet er å sikre at pasienter som ankommer akuttmottaket på Diakonhjemmet sykehus med akutt smerte, får den mest gunstige smertebehandlingen.
MetodeDenne masteroppgaven er et kvalitetsforbedringsarbeid med undervisning som valgt verktøy for å forbedre praksis. Kunnskapssenterets modell for kvalitetsarbeid er brukt som et rammeverk for oppgaven. Didaktiske prinsipper for læring og elementer fra den didaktiske relasjonsmodell er benyttet for å utarbeide et pedagogisk undervisningsprogram. Kunnskapssøket ble utført i tråd med prinsippene i Kunnskapspyramiden.
ResultaterResultatet av kvalitetsarbeidet er et kunnskapsbasert undervisningsprogram for sykepleiere om akutt smerte. En pilotundervisning ble gjennomført, der deltagernes tilbakemeldinger ble benyttet for å justere undervisningen til fremtidig bruk.
KonklusjonUndervisning et aktuelt verktøy innenfor kvalitetsarbeid, som kan bidra til å øke sykepleiernes kunnskap og kompetanse om akutt smerte, som igjen kan bidra til økt kvalitet og pasientsikkerhet.
NøkkelordOligoanalgesi (utilstrekkelig smertebehandling), Kartlegging, Akutt smerte