dc.description.abstract | Fagfornyelsen har ført til endringer i læreplanen (LK20) blant disse er integreringen av elevmedvirkning. Læreren plikter å tilrettelegge for elevmedvirkning i undervisningen i alle fag slik at elevene kan medvirke til en viss grad. Utdanningsdirektoratet forklarer dette slik: «Lærer skal legge til rette for elevmedvirkning og stimulere til lærelyst gjennom at elevene får varierte sanseerfaringer, bidra i praktisk utforskning og dele ideer og opplevelser». (Utdanningsdirektoratet, Læreplan i kunst og håndverk, 2020). Denne masteravhandlingen setter søkelys i hvordan begrepet elevmedvirkning blir tolket og tilrettelagt for i kunst og håndverksundervisning på barneskolen av tre lærere i Oslo og Viken. Avhandlingen undersøker følgende problemstilling:
Hvordan tolker og tilrettelegger tre lærere i kunst og håndverk elevmedvirkning i sin undervisning, og hva ligger til grunn for de valgene de tar?
Empiri har blitt innhentet gjennom kvalitative semi-strukturerte intervjuer med tre lærere i kunst og håndverk på barneskoletrinnet. Utvalget består av tre informanter, og deres kompetanse spenner fra nyutdannet til erfaren med flere titalls år i skolen.
Undersøkelsen bruker en sosialkonstruktivistisk forståelsestradisjon for å tolke informantenes opplevelse av elevmedvirkning. I tråd med det vitenskapsteoretiske ståstedet søker masteravhandlingen å avdekke hva som ligger til grunn for lærernes valg ved å utforske deres tanker og handlinger. Undersøkelsen avdekker tre sentrale temaer som kobles sammen med medvirkning hos alle informanter.
Masteravhandlingens praktisk-estetiske komponent er en kommentar til undersøkelsen som er gjennomført. Valg av motiv, inspirasjonsmateriale, forankring til undersøkelsen, arbeidsprosessen og valg av materialeområde blir kort presentert. | en_US |