Nødvendige kvalifikasjoner og egenskaper for mellomledere og toppledere : «Kreves de samme kvalifikasjonene og egenskapene for en toppleder som for en mellomleder?»
Abstract
Denne studien går inn på nødvendige kvalifikasjoner og egenskaper for mellomledere og
toppledere og skillet mellom disse. Toppledere er definert som ledere som rapporterer til et
styre, mens mellomledere rapporterer til toppleder. Studien skiller mellom mellomledere med
ansvar for kostsentre eller profittsentre. Med kvalifikasjoner menes kompetanse som gjør en
leder egnet for en stilling, mens egenskaper er definert som personlige egenskaper ved den
enkelte leder.
Til grunn for min studie ligger kvalitativ metode, med intervjuer som utgangspunkt.
Undersøkelsens utvalg har et stort spenn i erfaringsbakgrunn, noe som gjør at enkelte funn i
min undersøkelse kan generaliseres. Min studie viser til gründere som et mulig unntak fra
studiens øvrige funn. Gründere kan ifølge studien ha behov for andre kvalifikasjoner og
egenskaper enn øvrige toppledere. Behovet for kvalifikasjoner og egenskaper kan også
utvikle seg i takt med selskapets utvikling. Her henviser studien til at gründere kanskje selv
bør ta ansvar for egen lederutvikling slik at deres lederskap svarer til selskapets behov.
I lys av metoden som er brukt for min undersøkelse er det i hovedsak tre funn som fremstår
mer velbegrunnet og sannsynlige enn enkelte andre funn.
Min studie antyder at mellommenneskelige egenskaper kan være viktigere for mellomledere,
enn for toppledere og at denne forskjellen kan være større enn enkelte tidligere studier har
antydet. Informantene i undersøkelsen har selv erfaring fra både mellomleder- og
topplederroller, funnet er følgelig basert på disse erfaringene.
Studien min antyder videre at årsaken til interne lederansettelser kan være risikoaversjon hos
de som ansetter, heller enn vektlegging av den bedriftsinterne kompetansen. Funnet hadde
bred støtte fra informantene i studien, og ble særlig trukket frem av informanter som selv
hadde gått fra mellomlederrolle til topplederrolle i samme selskap.
Avslutningsvis peker også min studie på at det kan være ulike situasjonsbetingelser som kan
være avgjørende for hva slags kvalifikasjoner og egenskaper som er nødvendige for både
toppledere og mellomledere. Dette funnet har fått betydelig uoppfordret støtte fra samtlige
informanter. Min studie viser herunder også til at slike situasjonsbetingelser også kan gjøre at
det oppstår likheter, men også økte forskjeller mellom nødvendige kvalifikasjoner for
mellomledere og toppledere. Det antydes også vagt i min studie at nødvendige kvalifikasjoner
og egenskaper kan variere på mellomledernivå, avhengig av om rollen går ut på å lede et
kostsenter eller profittsenter. Studien peker på at dette funnet bør undersøkes nærmere i
fremtidige studier.