Det vil ta tid, men du kommer til å bli frisk: En kvalitativ studie om bedringserfaringer til ungdommer med CFS/ME.
Abstract
Bakgrunn:
Kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME) er en sykdom som rammer mennesker i alle aldre. Utmattelsen forverres etter fysisk og mental anstrengelse. De som rammes har i tillegg til utmattelsen andre fysiske og kognitive symptomer, som blant annet smerter i muskler og ledd, redusert konsentrasjonsevne, lyd- og lysskyhet og generell sykdomsfølelse. Forskere vet ikke hva sykdommen skyldes, og det finnes ingen medisinsk kurativ behandling. Forskning peker i retning av at barn har bedre prognose enn voksne.
Hensikt:
Hensikten med denne studien var å få kunnskap om ungdommers erfaringer med å være syke og bli bedre og/eller friske av CFS/ME. Jeg ønsket også kunnskap om hvilken betydning helsepersonell, inkludert fysioterapeuter, hadde i bedringsprosessen.
Teori:
I drøftingen av min problemstilling ble det tatt utgangspunkt i teori knyttet til Merleau-Pontys kroppsfenomenologi, Antonovskys Salutogene helsemodell og Opplevelse av sammenheng (OAS), og Heggdals teori om Kroppskunnskaping.
Metode:
Det er benyttet semi-strukturert livsverden-intervju i et kvalitativt studiedesign. Utvalget bestod av fire ungdommer i alderen 17-20 år med CFS/ME, som var blitt helt eller tilnærmet friske. De transkriberte intervjuene ble analysert gjennom Tematisk Analyse.
Resultat:
Analysen av mitt materiale førte frem til fire tema. Det første tema handlet om det å være syk og hvordan ungdommene opplevde sykdommen på kroppen. Det andre tema skildret ungdommenes møte med helsetjenesten. Det tredje tema omhandlet den rollen mødrene har hatt for sine barn. Det fjerde og siste tema som kom frem var håp.
Konklusjon:
Mine funn gir utvidet kunnskap om bedringserfaringer for ungdommer med CFS/ME på et felt der det til nå har vært mye fokus på sykdom og årsaker til sykdommen.
Studien får frem at en bedringsprosess tar tid, og er en relasjonell- og individuell prosess. Studien beskriver hvordan deltakerne utviklet integrert kroppskunnskap, som igjen bidro til mestring og håp.
Studien viser at fysioterapeutene kan ha en viktig rolle i tilfriskning av ungdommer med CFS/ME ved individuelle tilpassede tiltak, god dialog og en gjensidig forståelse om at behandlingen vil ta tid.
Description
Master i fysioterapi