Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorLier, Arne Roar
dc.contributor.authorHeigl, Erich Josef
dc.date.accessioned2020-08-28T07:24:40Z
dc.date.available2020-08-28T07:24:40Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/8858
dc.descriptionMaster i yrkespedagogikken
dc.description.abstractI dette forskningsprosjektet ønsket jeg å finne ut hvordan man kan undervise på VG2 Kokk/servitør på kjøkken i bærekraft med utgangspunktet i Miljøfyrtårn re-sertifisering av skolen. Meningen var å finne ut hvilke deler av lærerens styringsdokumenter som passer samen med kriteriene for Miljøfyrtårn sertifiseringen. Deretter å finne måter å legge bærekraft i praksisundervisningen på skolekjøkken som er relevant for elevenes fremtidige arbeid i livet, både som lærling og senere også som kokk på hoteller, restauranter og kantiner. Prosjektet mitt er inspirert av aksjonsforskning på den måten at den er delt inn i flere deler. Første del var å finne relevante kriterier fra Miljøfyrtårn sertifiseringen som passer for arbeid i et skolekjøkken. Neste del var å finne relevante data fra de forskjellige styringsdokumenter jeg som yrkesfaglærer må forholde meg til som passer samen med kriteriene for bærekraft fra Miljøfyrtårn sertifiseringen. Del tre var å finne muligheter hva og hvordan man kan bygge funnene i undervisning. Som metode for å finne svarene til forskningsspørsmålene brukte jeg dokumentanalyse med utgangspunkt av refleksiv metodologi fra Mats Alvesson og Kaj Skøldberg og diskursanalyse i tillegg brukte jeg workshops av Asle farmer støttet av kreativ problemløsing av Arthur B. VanGundy. For teorien valgte jeg sosiokulturell læring av Sâljø og Etienne Wenger, Mesterlære av Nielsen og Kvale, Eikeland og Hiim, Situert læring av Jean Lave og Etienne Wenger i tillegg til Illeris. I dette masterprosjektet har jeg tilegnet meg ny kunnskap om hvordan man kan inkludere bærekraft i undervisningen på skolekjøkken. Jeg fikk gjennom de forskjellige workshopene gode ideer hvordan man kan lære elevene bærekraft gjennom å redusere avfall og hvordan man kan intrigere dem i undervisningen. Dette alt i henhold til de gjeldende styringsdokumentene og også med relevans for bedriftene som våre elever kan bli lærlinger i.en
dc.language.isonben
dc.publisherOsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for yrkesfaglærerutdanningen
dc.relation.ispartofseriesMAYP;2020
dc.subjectMiljøfyrtårnen
dc.subjectBærekraften
dc.subjectVG2en
dc.subjectVideregående skoleen
dc.subjectKokk- og servitørfagen
dc.subjectPraksisundervisningen
dc.subjectUndervisningen
dc.titleMiljø og bærekraft med kriterier fra miljøfyrtårn i praksisundervisning på kjøkkenen
dc.typeMaster thesisen
dc.description.versionpublishedVersionen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel