Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorOttestad, Ingernob
dc.contributor.advisorUlven, Stine Marienob
dc.contributor.authorHansen, Kari Tandeen_US
dc.date.accessioned2011-06-30T15:11:34Z
dc.date.available2011-06-30T15:11:34Z
dc.date.issued2010en_US
dc.identifier.citationMAEH 2010en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/741
dc.descriptionMaster i samfunnsernæringen_US
dc.description.abstractBakgrunn: Det er mindre kjent hvilket nivå av s-25(OH)D friske unge, voksne har, mens man har mer kjennskap til s-25(OH)D-nivå i utsatte grupper. Man vet imidlertid at nordmenn spiser for lite fisk i forhold til anbefalingene. Likevel finnes det lite kunnskap om hva som skjer med sirkulerende 25(OH)D når fisk og andre kilder til vitamin D fjernes fra kostholdet. Formål: Hensikten med denne studien var å kartlegge nivå, variasjon og endring i s-25(OH)D hos unge, friske voksne, og å se på sammenheng mellom s-25(OH)D og kosthold, syden-opphold, solarium, årstidsvariasjon, kroppssammensetning og BMI. Metode: 57 kvinner og menn i alderen 20-50 år fra Oslo omegn ble inkludert i studien. Deltakerne møtte til to s-25(OH)D-målinger, i september og desember. Deltakerne skulle ikke spise fisk, sjømat eller innta kosttilskudd i studieperioden, som hadde en varighet på 11 uker. Resultater: s-25(OH)D-nivået i utvalget var i september 68,5 (19,0-143,0) nmol/l, og 22 % hadde s-25(OH)D under 50 nmol/l. Det var en signifikant reduksjon i s-25(OH)D fra september til desember (P < 0,001), og i desember hadde 78 % s-25(OH)D under 50 nmol/l. Deltakerne som hadde vært i syden hadde signifikant høyere s-25(OH)D-nivå i september enn de som ikke hadde vært i syden (P = 0,02). I tillegg hadde deltakerne som solte seg i solarium i studieperioden signifikant høyere s-25(OH)D-nivå i desember enn deltakere som ikke solte seg (P = 0,001). Vi fant ingen sammenheng mellom s-25(OH)D og kost, kroppssammensetning eller BMI. Konklusjon: s-25(OH)D-nivået blant unge, friske voksne er lavt i forhold til referanseområdet og lavere enn forventet i forhold til Årstiden. Vi finner en reduksjon i s-25(OH)D fra september til desember som trolig kan forklares med årstidsvariasjon. Resultatene tyder på at s-25(OH)D kan opprettholdes ved soling, men at kostholdet er av mindre betydning. Resultatene bør imidlertid tolkes med forsiktighet da studien er utført uten en kontrollgruppeen_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskolen i Akershusen_US
dc.subjectVitamin Den_US
dc.subjectOmega-3en_US
dc.subjectHelseeffekteren_US
dc.subjectErnæringen_US
dc.subjectHelseen_US
dc.subjectOsloen_US
dc.subjectKostholden_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811en_US
dc.titleVitamin D-status - en studie blant friske unge kvinner og menn bosatt i Oslo omegnen_US
dc.title.alternativeVitamin D status - a study among healthy young women and men living in Oslo regionen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.identifier.doihttp://idtjeneste.nb.no/URN:NBN:no-bibsys_brage_15642


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel