Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSæland, Mone Eli
dc.contributor.authorStenersen, Marlen Røksund
dc.date.accessioned2016-01-15T14:10:46Z
dc.date.available2016-01-15T14:10:46Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/2923
dc.descriptionMaster i samfunnsernæringen_US
dc.description.abstractSamfunnsernæring er et fagfelt som kartlegger og påvirker levevaner, med særlig fokus på kosthold for ulike grupper av befolkningen i et livsløpsperspektiv. Grunnskolen er i denne sammenheng en viktig arena. Med bakgrunn i en studie publisert av Norsk cøliakiforening ble ønsker om mer opplæring i glutenintoleranse og glutenfri kost avdekket. Det er derfor en viktig samfunnsoppgave å finne enkle og effektive måter å imøtekomme dette på. Formål: Formålet med denne masteroppgaven var å utarbeide et nettbasert undervisningsopplegg med fokus på glutenfri baking til bruk i mat- og helsefaget i grunnskolen. Metode: Trivielle- og vitenskapelige metoder lå til grunn for innhenting av bakgrunnsinformasjon. To spørreundersøkelser ble gjennomført som uavhengige tverrsnittstudier ved hjelp av digitale plattformer og databehandlingsprogrammer. Den innhentede informasjonen lå til grunn for filmproduksjon. Resultater: 73 prosent av grunnskolene svarte at et nettbasert undervisningsopplegg i glutenfri kost vil være aktuelt for dem å benytte i faget mat og helse. På bakgrunn av dette ble undervisningsopplegget Basic Glutenfri Baking, bestående av seks instruksjonsfilmer med lærerveiledning, utviklet. Etter publisering svarte 52 prosent av grunnskolene at de hadde kjennskap til undervisningsopplegget Basic Glutenfri Baking, 10 prosent hadde allerede tatt det i bruk og 62 prosent planlegger å bruke det i fremtiden. Konklusjon: Dette undervisningsopplegget er utviklet primært til bruk i grunnskolens mat- og helsefag. Anvendelighet og utbredelse kan først vurderes etter at opplegget har vært i bruk en viss tid. Det kan bli en fremtidig forskningsoppgave for masterstudenter i samfunnsernæring eller andre aktuelle studier.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskolen i Oslo og Akershusen_US
dc.relation.ispartofseriesMAEH;2015
dc.subjectGlutenfri kosten_US
dc.subjectMat- og helsefagen_US
dc.subjectGlutenintoleranseen_US
dc.subjectCøliakien_US
dc.subjectUndervisningen_US
dc.subjectGlutenen_US
dc.subjectBakingen_US
dc.titleImplementering av glutenfri kost i mat- og helsefaget i grunnskolen, et filmbasert undervisningsoppleggen_US
dc.typeMaster thesisen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel