Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorTorheim, Liv Elin
dc.contributor.advisorGrewal, Navnit Kaur
dc.contributor.advisorAndersen, Lene Frost
dc.contributor.authorHovdenak, Ingrid Marie
dc.date.accessioned2015-11-26T12:36:32Z
dc.date.available2015-11-26T12:36:32Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/2860
dc.descriptionMaster i samfunnsernæringen_US
dc.description.abstractmetodiske utfordringer har barn med innvandrerbakgrunn blitt ekskludert fra disse undersøkelsene. Det finnes derfor lite kunnskap om hva denne gruppen spiser. På bakgrunn av dette ble «Ernæring og helse blant barn med innvandringsbakgrunn», InnBaKost prosjektet igangsatt i 2012. Denne masteroppgavens målsettinger var å kartlegge og vurdere kostholdet til norsk-irakiske og norsk-somaliske barn på 2 år, og undersøke hvorvidt sosioøkonomiske og demografiske variabler påvirket barnas kosthold. Metode: Mødre som hadde bakgrunn fra Irak eller Somalia og hadde barn på 2 år ble rekruttert ved bekvemmelighetsutvalg. To 24-timerskostintervju ble gjennomført av feltarbeidere, i henhold til protokollen og et spørreskjema kartla bakgrunnsvariabler. Kostberegningssystem ble brukt for næringsberegning av data. Bakgrunnsvariabler ble lagt inn i SPSS og ikke-parametriske tester ble utført i SPSS. Resultater: 67 mødre/barn deltok i studien, 22 med bakgrunn fra Somalia og 45 med bakgrunn fra Irak. Median inntaket av mettet fett var >10 E % i begge gruppene. Kostinntaket av jern og vitamin D var lavt i begge gruppene, og henholdsvis 63% og 48% hadde et inntak som ikke var i tråd med 75% av det anbefalte daglige inntaket. De norsk-irakiske barna hadde et for lavt inntak av kalsium (75 % av anbefalingen). Førtien prosent norsk-somaliske og 18% norsk-irakiske hadde et inntak >500 gram melk per dag. Konklusjon: De norsk-irakiske og norsk-somaliske barna hadde et kosthold som var i tråd med de fleste anbefalinger for makro- og mikronæringsstoffer, og de inntok matvarer fra de fleste matvaregruppene. Inntaket av mettet fett var for høyt og fettsyresammensetning var ugunstig. Inntaket av vitamin D og jern var for lavt.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskolen i Oslo og Akershusen_US
dc.relation.ispartofseriesMAEH;2015
dc.subjectKostholdsundersøkelseren_US
dc.subjectInnvandrereen_US
dc.subjectKostholden_US
dc.subjectErnæringen_US
dc.subjectBarnen_US
dc.subjectSamfunnsernæringen_US
dc.titleKostholdsundersøkelse blant to år gamle norsk-irakiske og norsk-somaliske barn: InnBaKosten_US
dc.typeMaster thesisen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel