• Are Short Food Supply Chains More Environmentally Sustainable than Long Chains? A Life Cycle Assessment (LCA) of the Eco-Efficiency of Food Chains in Selected EU Countries 

      Majewski, Edward; Komerska, Anna; Kwiatkowski, Jerzy; Malak-Rawlikowska, Agata; Was, Adam; Sulewski, Piotr; Golas, Marlena; Pogodzinska, Kinga; Lecoeur, Jean-Loup; Tocco, Barbara; Török, Áron; Donati, Michele; Vittersø, Gunnar (Energies;Volume 13, Issue 18, Journal article; Peer reviewed, 2020-09-16)
      Improving the eco-efficiency of food systems is one of the major global challenges faced by the modern world. Short food supply chains (SFSCs) are commonly regarded to be less harmful to the environment, among various ...
    • Bærekraft: Vanskelige valg i hverdagen 

      Vittersø, Gunnar (SIFO Notat;2019:02, Working paper, 2019)
      I dette notatet har vi samlet resultater fra pågående prosjekter knyttet til temaene miljøholdninger, reparasjon, betalingsvillighet, spisevaner og julegaver. Flere av resultatene er hentet fra den årlige SIFO-surveyen som ...
    • Bærekraftig koronaliv 

      Vittersø, Gunnar; Hebrok, Marie; Heidenstrøm, Nina; Klepp, Ingun Grimstad; Laitala, Kirsi; Tangeland, Torvald; Throne-Holst, Harald; Torjusen, Hanne (Notat;1-2021, Research report, 2021)
      Resultatene i dette notatet bygger i hovedsak på et datamateriale fra en landsrepresentativ survey gjennomført i desember 2020 – februar 2021. SIFO gjennomfører jenvnlig forbruksundersøkelser (SIFO-survey) som gir store ...
    • Bærekraftig matforbruk 

      Torjusen, Hanne; Vittersø, Gunnar (Rapport 11-1998, Report, 1998)
      Formålet med denne rapporten er å belyse hvordan bærekraftig-hetshensyn kan forstås og praktiseres på matområdet. I rapporten diskuterer vi hvordan en kan sette sammen et kosthold i tråd med bærekraftighetshensyn. Hvilke ...
    • Bærekraftig matforbruk 

      Torjusen, Hanne; Vittersø, Gunnar (Rapport 11-1998, Report, 1998)
      Formålet med denne rapporten er å belyse hvordan bærekraftig-hetshensyn kan forstås og praktiseres på matområdet. I rapporten diskuterer vi hvordan en kan sette sammen et kosthold i tråd med bærekraftighetshensyn. Hvilke ...
    • Diversity in food culture and consumption patterns. Survey results from seven European countries 

      Vittersø, Gunnar; Torjusen, Hanne; Kuraj, Sabina (Report;6-2022, Report, 2022)
      In this report we have mapped diversity in food consumption in Europe with a view to organic, sustainable and local food, based on a survey with more than 15 000 respondents from Germany, Italy, Norway, Poland, the UK, ...
    • Do Food Quality Schemes and Net Price Premiums Go Together? 

      Monier-Dilhan, Sylvette; Poméon, T; Böhm, Michael; Brečić, Ruzica; Csillag, Peter; Donati, Michele; Ferrer-Perez, Hugo; Gauvrit, Lisa; Gil, Jose M.; Hoang, Viet; Lilavanichakul, Apichaya; Majewski, Edward; Malak-Rawlikowska, Agata; Mattas, Konstadinos; Napasintuwong, Orachos; Nguyen, An; Nikolaou, Kallirroi; Papadopoulos, I; Pascucci, S; Peerlings, Jack; Ristic, Bojan; Steinnes, Kamilla Knutsen; Stojanovic, Z; Tomic Maksan, Marina; Török, Áron; Veneziani, Mario; Vittersø, Gunnar; Bellassen, Valentin (Journal of Agricultural & Food Industrial Organization;Volume 19, Issue 2, Peer reviewed; Journal article, 2020-12-03)
      This article addresses the issue of the profitability of Food Quality Scheme (FQS) products as compared to reference products, which are defined as analogous products without quality label. We approach this question by ...
    • Dress and the city: a comparative study of clothing and textiles environmental policy in five European cities 

      Maldini, Irene; Samira, Iran; Laitala, Kirsi; Vittersø, Gunnar; Jestratijevic, Iva; Mirena, Amaral; Vladimirova, Katia (Conference object, 2021)
      European clothing consumption has increased dramatically in recent decades, leading to a current average of 26 kg of textiles annually purchased per capita (EEA, 2019). While garments (and most of clothing’s environmental ...
    • The economic, environmental and social performance of European certified food 

      Bellassen, Valentin; Drut, Marion; Hilal, Mohamed; Bodini, Antonio; Donati, Michele; de Labarre, Matthieu Duboys; Filipović, Jelena; Gauvrit, Lisa; Gil, José M.; Hoang, Viet; Malak-Rawlikowska, Agata; Mattas, Konstadinos; Monier-Dilhan, Sylvette; Muller, Paul; Napasintuwong, Orachos; Peerlings, Jack; Poméon, Thomas; Tomić Maksan, Marina; Török, Áron; Veneziani, Mario; Vittersø, Gunnar; Arfini, Filippo (Peer reviewed; Journal article, 2022)
      o identify whether EU certified food – here organic and geographical indications – is more sustainable than a conventional reference, we developed 25 indicators covering the three sustainability pillars. Original data was ...
    • Endringer i forbruksutviklingen i Norge 

      Tangeland, Torvald; Heidenstrøm, Nina; Vittersø, Gunnar (Oppdragsrapport nr. 4-2017, Report, 2017)
      Formålet med denne rapporten er å beskrive forbruksutviklingen i Norge, og evaluere effekten av disse på samfunnets bærekraft med vekt på miljø og klima. Arbeidet med bærekraftsindikatorene startet med en gjennomgang av ...
    • Energisparende teknologier i norske husholdninger: 

      Strandbakken, Pål; Heidenstrøm, Nina; Vittersø, Gunnar (Fagrapport 5-2015, Report, 2015)
      Nummer: Fagrapport nr.5-2015-2015 Tilknyttede prosjekter Heat Pumps
    • Etisk politisk forbruk 

      Vittersø, Gunnar; Torjusen, Hanne; Roos, Gun; Jacobsen, Eivind; Terragni, Laura (Oppdragsrapport 13-2006, Report, 2006)
      Nummer: 13-2006 Tilknyttede prosjekter SIFO-survey Etisk- politisk forbruk
    • Etisk politisk forbruk 

      Vittersø, Gunnar; Torjusen, Hanne; Roos, Gun; Jacobsen, Eivind; Terragni, Laura (Oppdragsrapport 13-2006, Report, 2006)
      Nummer: 13-2006 Tilknyttede prosjekter SIFO-survey Etisk- politisk forbruk
    • Etisk-politisk forbruk 

      Torjusen, Hanne; Vittersø, Gunnar; Jacobsen, Eivind; Terragni, Laura (Prosjektnotat 1-2006, Notat, 2006)
      Denne rapporten presenterer de første resultatene av prosjektet ”etisk-politisk forbruk” som SIFO gjennomfører på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Målet med prosjektet er å belyse faktorer som kan ...
    • Etiske, lovmessige, samfunnsmessige og miljømessige aspekter ved bruk av mikroalger for CCS 

      Vittersø, Gunnar; Throne-Holst, Harald (Prosjektnotat 3-2016, Report, 2016)
      Nummer: Prosjektnotat nr. 3-2016 Kronikk
    • Foodmiles: The Logistics of Food Chains Applied to Food Quality Schemes 

      Drut, Marion; Antonioli, Federico; Böhm, Michael; Brečić, Ruzica; Dries, Liesbeth; Ferrer-Lòpes, Hugo; Gauvrit, Lisa; Hoang, Viet; Steinnes, Kamilla Knutsen; Lilavanichakul, Apichaya; Majewski, Edward; Napasintuwong, Orachos; Nguyễn, An; Mattas, Konstadinos; Ristic, Bojan; Schaer, Burkhard; Tangeland, Torvald; Tomic Maksan, Marina; Csillag, Peter; Török, Áron; Tsakiridou, Efthimia; Veneziani, Mario; Vittersø, Gunnar; Bellassen, Valentin (Journal of Agricultural & Food Industrial Organization;, Journal article; Peer reviewed, 2020)
      This paper estimates the foodmiles (embedded distances) and transport-related carbon emissions of 27 Food Quality Scheme (FQS) products – Protected Designation of Origin (PDO), Protected Geographical Indications (PGI) ...
    • Forbruk og det grønne skiftet 

      Klepp, Ingun Grimstad; Laitala, Kirsi; Tangeland, Torvald; Throne-Holst, Harald; Vittersø, Gunnar; Hebrok, Marie; Heidenstrøm, Nina; Torjussen, Hanne (Notat;, Research report, 2018)
      Dette er ett av fire notater utarbeidet på oppdrag fra Barne- og Likestillingsdepartementets som underlag i arbeidet med en ny NOU om forbrukerpolitikk. Notatet er skrevet i samarbeid med kolleger på Forbruksforsknings ...
    • Forbruk og det grønne skiftet 

      Klepp, Ingun Grimstad; Laitala, Kirsi; Tangeland, Torvald; Holst, Harald Throne; Vittersø, Gunnar; Hebrok, Marie; Heidenstrøm, Nina; Torjusen, Hanne (Kunnskapsoppsummeringer forbrukerpolitikk 2018 1/4, Notat, 2018)
      Dette er ett av fire notater utarbeidet på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet som underlag i arbeidet med en ny NOU om forbrukerpolitikk. Notatet er skrevet i samarbeid med kolleger på Forbruksforskningsinstituttet ...
    • Forbrukernes rolle i lanseringen av økologisk melk 

      Vittersø, Gunnar (Arbeidsnotat 5-2000, Notat, 2000)
      Dette er en case-studie av lanseringen av økologisk melk på det norske markedet. Studien er en del av prosjektet ”Forbrukerens rolle i miljøpolitiske suksesser”. En overordnet problemstilling for prosjektet er hvilken rolle ...
    • Fra Helios til Prix 

      Vittersø, Gunnar (Oppdragsrapport 15-2001, Report, 2001)
      Nummer: 15-2001