HV - Master i Samfunnsernæring
Browse by
Recent Submissions
-
Matens betydning for personer med ROP-lidelser på norske lavterskelinstitusjoner: En kvalitativ studie med refleksjoner fra ansatte.
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Bakgrunn: Ruslidelser medfører økt behov for livsviktige næringsstoffer og redusert oppmerksomhet på mat og måltider, både fra de som rammes og de som skal hjelpe dem. Med psykisk lidelse i tillegg blir ruslidelsen verre. ... -
Experience with advice about diet and self-monitoring of blood glucose of women with gestational diabetes mellitus: Qualitative study
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Background: Gestational Diabetes Mellitus (GDM), defined as hyperglycemia detected at any time during pregnancy, is increasing worldwide. In 2017, new guidelines for the care of women with GDM were implemented in Norway. ... -
Kartlegging av totalkolesterol og nutrition literacy blant personer med høy sosioøkonomisk status i form av høyere utdannelse ved OsloMet: En tverrsnittstudie
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Bakgrunn og hensikt Hjerte- og karsykdommer er en av de viktigste årsakene til sykdom og død på verdensbasis, og en av de viktigste risikofaktorene er forhøyede kolesterolnivåer i blodbanen. Nutrition literacy innebærer ... -
Experiences with organizing school food programs in Norwegian Lower Secondary Schools – a qualitative study
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Background: The organization of school meals is of importance for adolescent dietary health and psychosocial learning environment, for the sustainable development of food systems and for reducing social inequities. In ... -
Attitudes towards increasing the intake of plant-based foods and reducing the intake of meat in segments of Norwegian consumers
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)ntroduction From a health- and environmental perspective, it is beneficial that the population increases the intake of plant-based foods and reduces the intake of meat. In order to achieve such a change, it is necessary ... -
To what degree are Norwegian parents aware of the relationship between meat consumption and greenhouse gases?
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Background: Sustainability and health are high in both the national and global political agenda. Norway has committed to a 40 % reduction of greenhouse gases by 2030, compared to emissions in 1990. The United Nations ... -
Holdninger og erfaringer til forskningssamarbeid mellom forskere og matvareindustri: En kvalitativ studie
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Bakgrunn: Kosthold har stor betydning for å opprettholde god helse, utviklingen av ikke-smittsomme sykdommer som hjerte-og karsykdommer, type 2 diabetes og kreft påvirkes i stor grad av livsstil og kosthold. Disse ... -
Perceptions of the changing food environment and the right to adequate food for adolescent students in Kampala, Uganda
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Adequate nutrition is one of the most critical determinants for adolescents’ development and health. Food environments is an essential factor with substantial impact on dietary behaviour. How Kampalas’s adolescent students’ ... -
Skolemåltidets betydning for læringsmiljøet: En kvalitativ studie av innføring av gratis skolemåltid i en liten kommune i Norge
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Bakgrunn: Det er foreslått at skolemåltidet er en faktor som kan påvirke læringsmiljøet på barne- og ungdomsskolen. Det er lite forskning på dette området og behov for flere undersøkelser i en nordisk setting. Hensikt: ... -
Erfaringer med et glutenfritt kosthold: En kvalitativ studie
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Bakgrunn: Cøliaki er en av de mest utbredte og livslange matrelaterte sykdommer i verden, og prevalensen av cøliaki øker. Den eneste behandlingen for cøliaki er et livslangt og strengt glutenfritt kosthold. Ut ifra det vi ... -
Inntak og status av jod og B12 hos en gruppe vegetarianere og veganere i Norge
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)BAKGRUNN: Personer som velger et plantebasert kosthold har økt de siste årene. Vegetarianere og veganere begrenser eller ekskluderer inntaket av animalske matvarer, noe som kan føre til mangel på flere viktige ... -
Maternal omega-3 and omega-6 fatty acid status in pregnancy and asthma in children at 3 years
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Bakgrunn: Astma er en kronisk sykdom karakterisert av inflammasjon i luftveiene og er vanlig hos barn. Risikofaktorer er stort sett ukjente. Fettsyrer er forløpere for metabolitter med anti-inflammatoriske og pro-inflammatoriske ... -
Erfaringer med og muligheter for et sunt mattilbud på idrettsarenaen: En kvalitativ studie
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Bakgrunn Etablering av sunne matvaner i barne- og ungdomsårene er viktig for fremtidig helse. I denne sammenheng er det ønskelig å styre matvareutvalget på idrettsarenaen i en sunnere retning. Det finnes lite kunnskap ... -
Food literacy among a group of immigrants in Oslo, Norway and their experience with a food and health course
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)tudies have shown that immigrants are a vulnerable group when it comes to health and nutrition. Immigrants to European countries have a higher prevalence of non-communicable diseases (NCDs) than the general population. ... -
Nutrient content in gluten free and gluten containing products
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2020)Background: Gluten free diet is the only treatment for persons with celiac disease. In recent years the interest for gluten free products has increased and gluten free products are perceived to be a healthier alternative ... -
Har sosiodemografiske- og økonomiske faktorer sammenheng med frekvens av kjøttinntak blant den norske befolkning
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2019)Bakgrunn Dagens kjøttkonsum er økende både på et globalt nivå og et nasjonalt nivå. Til tross for at kjøtt kan bidra med viktige næringsstoffer i kostholdet, er det ikke anbefalt å ha et inntak over 500 gram i uken av ... -
Norsk ernæringspolitikk og tiltak for sunne matomgivelser: En pilotkartlegging basert på INFORMAS’ Food-EPI
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2019)Bakgrunn Kosthold er en viktig årsakene til økt forekomst av ikke-smittsomme sykdommer. Matomgivelsene påvirker matvalgene og dermed kostholdet. Det er interessant å se om ernæringspolitikk og tiltak som er implementert ... -
En kartlegging av implementering av retningslinjer fra pasientsikkerhetsprogrammet i overganger mellom institusjoner
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2019)Bakgrunn Helsehus kan defineres som et forsterket tilbud av sykehjem og omfatter pleie, opptrening, rehabilitering og etterbehandling. Opphold på helsehus tilbys i stor grad personer over 65 år og pasientene kan komme fra ... -
Lunsjprosjekt for å bedre 8. klassingers matvaner på skolen: Erfaringer og resultater fra et pilotprosjekt
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2019)Bakgrunn Forekomsten av overvekt og fedme blant barn og ungdom øker både globalt og i Norge. Matvaner etableres i barndommen, og tas ofte med videre i livet. Norske barns kosthold er i stor grad i tråd med anbefalingene, ... -
Norske soldaters personlighetstype, ernæringskompetanse og treningsaktivitet – en pilotstudie
(OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, 2019)Bakgrunn: Soldater i Forsvaret bedriver mye fysisk aktivitet og kan til tider også utsettes for svært harde fysiske anstrengelser i form av militære øvelser. For å restituere kroppen etter fysiske anstrengelser kreves ...