Evaluation of selected food categories in a short FFQ covering questions regarding dairy and meat products among participants with moderate to high risk of cardiovascular disease
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10642/3339Utgivelsesdato
2016Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Introduction: This study is a part of the nationwide VISA-project. Validation of FFQ is
crucial to obtain valid information within nutritional epidemiology. The diet in Norway shows
a high intake of dairy and meat products rich in fat. These fatty acids affect the cholesterol,
which is one of the risk factors for developing cardiovascular disease (CVD). As CVD is still
the leading cause of mortality, both dietary assessment and investigation of dietary risk
factors are crucial.
Aim: The primary aim of this master thesis is to evaluate the relative validity and
reproducibility of selected food categories in a short FFQ, and explore possible associations
between food categories and fatty acids in blood among Norwegian adults with moderate to
high risk of CVD.
Method: A sub-group of 500 participants from the VISA-project was included in this study
and divided in two groups. 318 qualified for the validation-biomarker study (VB) where they
completed a short FFQ and gave blood samples by Dried Blood Spots at 48 Boots
pharmacies. Four weeks later 122 participants completed the same FFQ in their homes in the
validation test-retest study (VTR). The reproducibility of the FFQ was tested with a testretest,
and the validity was tested using fatty acids measured in blood as reference
measurement.
Results and conclusion: VB: 82 men and 234 women with a mean age of 58.32 (±13.43)
years and mean total-cholesterol on 6.50 (±1.17) mmol/L participated. VTR: 26 men and 96
women with a median age of 60.50 (50, 70) years and a mean BMI of 27.0 (±3.70) kg/m2
participated. Satisfactory correlations (> 0.50) were seen for 12/18 questions and C15:0 had
correlations with high-fat dairy products. The short FFQ can measure the intake of dairy
products, eggs and the use of cholesterol lowering margarine among adults with slightly
elevated risk for CVD. Introduksjon: Denne studien er en del av det landsomfattende VISA-prosjektet. Validering
av matvarefrekvens spørreskjema (FFQ) brukt i ernæringsforskning er essensielt for å kunne
arbeide med troverdig informasjon innen ernæringsepidemiologien. Kostholdet i Norge viser
et høyt inntak av fete meieri- og kjøttprodukter. Kolesterolet blir påvirket av disse mettede
fettsyrene og er en av risikofaktorene for å utvikle hjerte- og karsykdommer (HKS). Videre er
HKS fortsatt hovedårsaken til dødelighet, og en kartlegging av kostholdet er viktig for å finne
eventuelle risikofaktorer som kan lede til sykdom.
Problemstilling: Hovedmålet med denne masteroppgaven er å evaluere den relative
validiteten og reproduserbarheten til ulike mat-kategorier i et kort FFQ, og undersøke mulige
sammenhenger mellom matvaregrupper og fettsyrer målt i blod hos norske voksne med
moderat til høy risiko for HKS.
Metode: Et underutvalg av 500 deltakere fra VISA-prosjektet ble inkludert i denne studien og
videre delt i to grupper. 318 deltakere kvalifiserte til validerings-biomarkør studien (VB),
hvor deltakerene fylte ut et kort FFQ og tok blodprøver med Dried Blood Spots i 48 Boots
apotek. Fire uker senere fullførte 122 deltakere det samme spørreskjemaet for andre gang i
deres hjem i validerings test-retest studien (VTR). Reproduserbarheten av spørreskjemaet ble
testet med test-retest, videre ble validiteten testet ved hjelp av fettsyrer målt i blod som
referansemetode.
Resultater og konklusjon: VB: 82 menn og 234 kvinner med en gjennomsnittsalder på 58,32
(±13,43) år og et gjennomsnittlig totalkolesterol på 6,50 (±1,17) mmol/L deltok. VTR: 26
menn og 96 kvinner med en median alder på 60,50 (50, 70) år og en gjennomsnittlig BMI på
27,0 (±3,70) kg/m2 deltok. Tilfredsstillende korrelasjoner (> 0,50) ble observert for 12/18
spørsmål, og C15:0 hadde korrelasjoner med fete meieriprodukter. Den korte FFQ’en kan
måle inntaket av meieriprodukter, egg og bruk av kolesterolsenkende margarin hos voksne
med moderat til høy risiko for hjerte-og karsykdom
Beskrivelse
Master i samfunnsernæring