Helseundervisning på norskopplæringen: Helsekompetanse blant en gruppe innvandrere som deltar på norskopplæring, samt deres erfaringer med og opplevd nytte avdeltagelse på et helseundervisningskurs.
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2981602Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Background: Immigrants are vulnerable to health inequalities in society and many experiences significantly poorer health outcomes than other groups in society. The immigrant population constitutes a risk group for certain public health problems. In 2014, the Norwegian Healthy Start project was developed to meet the need for adapted dietary information among immigrants and newly arrived refugees. In the spring of 2018, the new project "Healthy Start Food and Health for immigrants 2017-2019" was started. In the autumn of 2019, a 5-week health education course was conducted at a Norwegian language training course.
Aims and objectives: The aim of the study was to investigate health literacy among a group of immigrants attending Norwegian language training course and their experience with a health education course. The study had the following problem: Health literacy among a group of immigrants attending a Norwegian language training course and their experience with a health education course.
Methodology: The employed a qualitative approach. Participant observation was carried out during the health education course and individual semi-structural interviews were conducted with seven informants who participated in the course.
Results: The results of this study indicate that some of the participants in the study have health literacy while others have little health literacy. The low language competence among the participants was perceived as a barrier to health literacy. The results also show that the participants have positive feedback on the participation in health education and that the health education course has been perceived as useful.
Conclusion: Findings from this study show how important it is to adapt health information and communication if one is to communicate with this group about food and health. Then it must be that the language became a barrier for the informants so that they did not get to convey the competence they can have. The findings from the study indicate that the participants, with adapted health information, were able to achieve a sufficient level of knowledge, personal skills, and self-confidence to implement measures to improve personal and public health by changing personal lifestyles and living conditions. Bakgrunn: Enkelte innvandrergrupper er sårbare for helseforskjeller i samfunnet, og mange
opplever betydelig dårligere helseutfall enn andre. For å utjevne helseforskjeller ble det i
2014 utviklet det norske Sunn Start prosjektet. Dette for å imøtekomme behovet for
tilpasset kostholdsinformasjon for innvandrere og nyankomne flyktninger. Våren 2018 ble
det nye prosjektet «Sunn Start Mat og Helse for innvandrere 2017-2019» påbegynt. Høsten
2019 ble det gjennomført et femukers helseundervisningskurs som en del av undervisningen
på et norskopplæringskurs i en bydel i Oslo kommune med stor innvandrerbefolkning.
Hensikt med studien og problemstilling: Hensikten med denne studien var å undersøke
helsekompetanse blant en gruppe innvandrere som deltar på norskopplæring. Studien ønsket i
tillegg å undersøke deres erfaringer med deltagelse på et helseundervisningskurs.
Problemstillingen var: Helsekompetanse blant en gruppe innvandrere som deltar på
norskopplæring, samt deres erfaringer med og opplevd nytte av deltagelse på et
helseundervisningskurs.
Metode: Det ble benyttet kvalitativ metode i denne studien. Deltagende observasjon ble
gjennomført i forbindelse med helseundervisningskurset samt at det ble gjennomført
individuelle semi-strukturerte intervjuer av syv informanter.
Resultater: Resultatene i denne studien indikerer at noen av deltagerne i studien har
helsekompetanse mens andre har lite helsekompetanse. Den lave språkkompetansen blant
deltagerne ble oppfatter som en barriere for helsekompetanse. Resultatene viser også at
deltagerne utelukkende har positive tilbakemeldinger på deltagelsen på helseundervisning
samt at helseundervisningskurset har blitt oppfattet som nyttig.
Konklusjon: Funnene fra denne studien viser hvor viktig det er å tilpasse helseinformasjon
og kommunikasjon dersom man skal kommunisere med denne gruppen om mat og helse. Da
må så at språket ble en barriere for informantene slik at de ikke fikk formidlet den
kompetansen de kan ha. Funnene fra studien indikerer at deltagerne, med tilpasset
helseinformasjon, klarte å oppnå et tilstrekkelig nivå av kunnskap, personlige ferdigheter og
selvtillit til å iverksette tiltak for å forbedre personlig og samfunnshelse ved å endre personlig
livsstil og levekår.