Show simple item record

dc.contributor.advisorGlavin, Kari
dc.contributor.advisorHelseth, Sølvi
dc.contributor.advisorAndersen, Lene Frost
dc.contributor.authorHolmberg Fagerlund, Bettina
dc.date.accessioned2020-06-23T08:14:03Z
dc.date.available2020-06-23T08:14:03Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.isbn978-82-8364-221-6
dc.identifier.issn2535-471X
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/8723
dc.description.abstractAvhandlingens fokus er helsesykepleiers veiledning om mat og kosthold på helsestasjonen. Helsesykepleier brukte et samtaleverktøy om kosthold i sin veiledning av familier med barn under skolealder i denne komplekse intervensjonsstudien. Det overordnede målet med studien var å bidra til et optimalt kosthold for barnet og spesielt inntak av grønnsaker basert på veiledning. En forutsetning var at intervensjonen skulle være tilpasset de eksisterende tidsrammene for helsestasjonskonsultasjoner. Studien omfattes av artiklene I-IV som presenterer fire delstudier i en kronologisk rekkefølge. Artikkel I en modifisert scoping review, presenterer oppdatert informasjon om veiledning av foreldre til barn i alderen 0-2 år om sunt kosthold innenfor en helsefremmende kontekst. Resultatene indikerer at kostholdsveiledningen bør tilpasses det enkelte barn og familien samt forberede familien på barnets kommende kosthold. Artikkel II, en tverrsnittsstudie, undersøkte om det er en sammenheng mellom at foreldrene rapporterer at de unngår å gi til sitt 10 måneder gamle barn aktuelle matvarer siden de er redde for at barnet kan reagere med allergi eller overfølsomhet og barnets kosthold. Resultatene i artikkel II var basert på et semikvantitativt matvarefrekvensspørreskjema som foreldre hadde fylt ut innen de besøkte 10 måneders konsultasjonen på helsestasjonen. Et funn viste en statistisk signifikant sammenheng mellom at foreldre som unngår å introdusere enkelte matvarer på grunn av frykt for allergi og overfølsomhet hos barnet samtidig ønsker mer informasjon om barnets kosthold. Dette viste seg å ikke være forbundet med begrensninger i deres barns kosthold. Artikkel III var basert på individuelle intervjuer, med en ‘interpretive description’ - tilnærming. Den undersøkte foreldrenes erfaring med å delta på helsestasjonskonsultasjoner når barnet var i alderen 10-18 måneder og bruken av ett samtaleverktøy om kosthold i konsultasjonene. Resultatene i artikkel III indikerte at spesielt de av foreldrene som var positive til helsemyndighetenes kostholdsråd allerede innen besøkte barnehelsesenteret, var fornøyde med kostholdveiledningen på helsestasjonen. Foreldre som derimot hadde spørsmål relatert til for eksempel barnets matallergi eller amming, opplevde ofte at de fikk begrenset med støtte på helsestasjonen. Artikkel IV presenterer en klusterrandomisert kontrollert studie. Studien undersøkte effekten av et samtaleverktøy om kosthold på barnets kosthold når barnet var 2 år. Samtaleverktøyet ble brukt i veiledning ved tre helsestasjonskonsultasjoner og dette ble sammenlignet med standardveiledning ved tilsvarende konsultasjoner. I artikkel IV ble det konkludert at intervensjonen ikke signifikant påvirket studiens forhåndsdefinerte utfallsmål som var barnets daglige inntak av grønnsaker og mettet fett samt kroppsmasseindeks. Intervensjonen påvirket imidlertid foreldrenes ønske om informasjon om barnets kosthold på en positiv måte. Innenfor helsesykepleierpraksis og relatert forskning bør man være klar over at foreldre eventuelt kan se på kostholdsveiledningen som positiv uten at dette har sammenheng med at de velger et sunnere kosthold for sitt barn.en
dc.description.abstractCounselling on food and feeding practices by public health nurses at child health centres is the focus of this thesis. The public health nurses in this complex intervention study used a communication tool about diet in their counselling of families of under-school-aged children. The overall aim of the study was to contribute to the children’s healthy diet, particularly their intake of vegetables, based on counselling. A prerequisite was that this intevention should be sustainable, fitting into the time frames of the existing consultations. The study consists of papers I-IV comprising four subsequent sub-studies. Paper I, a modified scoping review, presents updated information about counselling of parents of children aged 0-2 years on the child’s healthy diet in preventive health care settings. The results of this paper indicate that dietary counselling should be anticipatory and adapted to the particular child and family. Paper II, a cross sectional study, investigated whether there is an association between children’s diet and the parents reporting that they avoided giving appropriate food items to their 10-month-old because of their fear that the child might react with allergy or hypersensitivity. The results in paper II were based on semi-quantitative food frequency questionnaires that the parents completed before attending the 10-month consultation at the child health centre. A statistically significant relationship emerged between parental avoidance of introducing some food items due to fears of allergy and hypersensitivity in their child and the parents’ desire for more information about food for their child. This was not associated with any dietary restrictions regarding their child. Paper III was based on individual interveiews and used an interpretive description approach. It aimed at investigating the parents’ experience of attending child health centre consultations when their child was aged 10 -18 months and the the use of a communication tool about diet in the consultations. The findings in paper III indicated that parents who were positive to the health authorities’ dietary recommendations before visiting the child health centre were most satisfied with the perceived dietary counselling. Parents who addressed questions related to issues such as the child’s food allergy or breastfeeding often experienced limited support. Paper IV, presenting a cluster randomized controlled trial, investigated the effect of a communication tool about diet concerning the child’s diet at two years of age. The communication tool was used in consultations at the child health centre and compared with standard consultations. In paper IV, the conclusion was that the intervention did not significantly impact the predefined outcome measures - the child’s daily intake of vegetables and saturated fat or the body mass index. However, the intervention positively affected the parents’ desire for information about their child’s diet. Public health nursing policy and -research should be aware that parents might perceive counselling about food and feeding practices positively, however without changing components of their child’s diet in a healthier direction.en
dc.language.isoenen
dc.publisherOsloMet - Oslo Metropolitan Universityen
dc.relation.ispartofseriesOsloMet Avhandling 2020;Nr 1
dc.rightsAttribution-ShareAlike 3.0 United Statesen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/*
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Helsetjeneste- og helseadministrasjonsforskning: 806en
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811en
dc.subjectKostholdsveiledningen
dc.subjectHelsesykepleiereen
dc.subjectHelsestasjoneren
dc.subjectSamtaleverktøyen
dc.subjectFamilieveiledningen
dc.subjectBarnen
dc.subjectBarnekostholden
dc.titlePromoting healthy eating in young children: The use of a communication tool about diet in public health nurses’ counselling: A complex intervention studyen
dc.typeDoctoral thesisen
dc.description.versionpublishedVersionen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 3.0 United States