dc.contributor.advisor | Pettersen, Sverre | nob |
dc.contributor.advisor | Mosdøl, Annhild | nob |
dc.contributor.author | Pedersen, Lise Friis | en_US |
dc.date.accessioned | 2011-06-30T15:11:30Z | |
dc.date.available | 2011-06-30T15:11:30Z | |
dc.date.issued | 2010 | en_US |
dc.identifier.citation | MAEH 2010 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10642/728 | |
dc.description | Master i samfunnsernæring | en_US |
dc.description.abstract | En kvantitativ spørreundersøkelse ble gjennomført blant elevene ved tre videregående skoler i Østfold med helt eller delvis tilbud om skolefrokost. Hensikten var å se hvilke elever som benytter seg av skolefrokostordningen, og om tilgang til skolefrokost er assosiert med det å spise frokost daglig vanlige skoledager. Det ble benyttet et selvadministrert spørreskjema, og 1288 elever med en gjennomsnittsalder på 16,9 år deltok i undersøkelsen. Dette utgjorde 58 % av det totale antallet elver ved skolene. Fordelingen av respondentene var relativ lik den totale fordelingen ved skolene. Omkring 60 % av respondentene oppgir å spise frokost daglig på vanlige skoledager. Det er 58 % av respondentene som har tilbud om skolefrokost, og av disse benytter 29 % seg av tilbudet. Resultatene viser ulikheter i frokostvaner blant ungdom knyttet til sosioøkonomiske variabler, og det er eget linjevalg (yrkesfag eller studiekompetanse) og foreldrenes yrkesklassifisering som er sterkest assosiert med daglig frokostspising. Det å ha tilgang til skolefrokost var ikke assosiert med det å spise frokost daglig, men denne studiens design er ikke egnet for å måle effekten av tiltaket. Videre helsefremmende tiltak bør være knyttet spesielt til hvorvidt tiltaket kan utjevne sosiale ulikheter i kostvaner | en_US |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | Høgskolen i Akershus | en_US |
dc.subject | Kostvaner | en_US |
dc.subject | Elever | en_US |
dc.subject | Skolefrokost | en_US |
dc.subject | Videregående skoler | en_US |
dc.subject | Ernæring | en_US |
dc.subject | Helse | en_US |
dc.subject | Mat | en_US |
dc.subject | VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811 | en_US |
dc.subject | VDP::Social science: 200::Sociology: 220 | en_US |
dc.title | Frokostvaner, med vekt på sosioøkonomiske forskjeller, blant elever i videregående skole med og uten tilbud om skolefrokost | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.identifier.doi | http://idtjeneste.nb.no/URN:NBN:no-bibsys_brage_12609 | |